Afrikansk films ”pappa” är död

sembene_ousmane.jpgOusmane Sembene, en av de första och mest välkända författarna och filmmakarna i det självständiga Afrika, har avlidit 84 år gammal i sitt hemland Senegal. Sembene var född i Ziguinchor.

Ousmane Sembene var en av grundarna till Fespaco – filmfestivalen i Burkina Faso, men filmdebuterade själv först som 40-åring. Han skrev dessförinnan en mängd böcker, bland andra Guds träbitar (1960, 1975 i Sverige) en till stora delar dokumentär roman om en stor järnvägsstrejk i Senegal, samt O land mitt, vackra folk (O Pays, mon beau peuple! 1957, 1978 i Sverige) som är en klassiker i afrikansk litteratur med sitt tema kring exil, återvändande, postkolonialism och korruption. Boken blev också hans genombrott, fick mycket uppmärksamhet internationellt och gav honom möjlighet att studera i Moskva.

Sembene hade gått en lång väg innan dess. Som ung kom han till Dakar där han arbetade hårt i flera år som kroppsarbetare. Under andra världskriget värvades han till Franska armén. Några år efter krigets slut reste han till Frankrike, där han blev engagerad i den radikala arbetarrörelsen och i motståndet mot kriget i Vietnam – samt lärde känna den franska litteraturen. Hans första egna verk, Den svarte stuvaren (1956), handlade om missförhållanden och rasism i hamnen i Marseille och fick så pass mycket uppmärksamhet att han kunde skriva sin genombrottsroman.

Förtryck och dess konsekvenser, fattigdom, samt människors mod att stå emot maktens påbud är ett genomgående tema i både Ousmane Sembenes böcker och i hans filmer – som har visats av bland andra Cinemafrica här i Sverige. Hans sista film, Mooladé (2004), handlar om kvinnlig omskärelse och kvinnans position i det afrikanska samhället. Den bör gå att hitta på biblioteken och har funnits att hyra i videobutiker här i Sverige. Genom Cinemafrica kan det också vara möjligt att få tag i videokasetter med bland andra Ousmane Sembenes första film, Borom Sarret från 1963.

Läs mer:
Artikel i DN
Cinemafrica, Cinemafricas sidor om Mooladé, om Faat-Kine
Hyllningssida gjord av Serigne Ndiaye Fall 1998
om Ousmane Sembene på Wikipedia
och för er som kan franska, en mycket bra senegalesisk faktasida på senegalaisement.com

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s