Anny Kassy ger mig nytt hopp

Det är tjejer som Anny Kassy som gör att man ändå kan fortsätta hoppas på framtiden. Kolla in henne, hon är grym. Hon rappar på franska från sin förort till Conakry i Guinea, Västafrika. Om kvinnans position i samhället och om hur hon utsätts för våld på alla plan, både privat och socialt – omskärelse, tvångsgifte som knappt tonåring, positionen som underlägsen mannen, våldtäkt om hon är på fel plats på fel tid. Men Anny Kassy lär bitas om någon försöker hoppa på henne. Och hon uppmuntrar alla andra kvinnor att vara starka. Slutorden i hennes rap är ”Femme, ne pleure pas!” – ”Kvinna, gråt inte!”

Anny Kassy är medlem i Fonike, en grupp i Guinea som vägrar ge upp sina drömmar om att göra film och förändra världen – framför allt sitt eget hemland. De talar om korruptionen och om maktberusningen hos de som tar allt och lämnar inget till folket. Kolla in deras hemsida www.fonike.info, eller gå till deras MySpace-sida. Men kolla först Annys video.

Guinea är ett av världens fattigaste länder. Och enligt det så kallade korruptionsindexet (som publiceras av organisationen Transparancy International) så var det också Afrikas mest korrupta land under 2006, samt då också det fjärde mest korrupta landet i hela världen. Inte konstigt att det exploderade i revolt och gatustrider våras. Om inget förändras i grunden i Guinea så kan det hända igen, även om det just nu är lungt för stunden (och Guinea har halkat ner till fjärde plats i Afrikas korruptionsrace, efter Somalia, Sudan och Chad).

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s