Foteta – vitlandet

Tusentals människor flyr varje vecka iväg från Afrika på jakt efter lyckan – till Europa, USA, Kanada och Asien. För en del slutar resan för evigt i havet, eller i iskyla bakom hjulen i ett landningsställ. Andra hamnar i slavliknande illegalt arbete i södra Europa – eller i Sverige som underbetalda städare för samvetslösa entreprenörer på MacDonalds. Och för en del går det hyfsat bra. Men för de som hade så gott som ingenting från början går det sällan just bra.

Den guineanska videon här under talar om ”Foteta” – det betyder ungefär ”Vitlandet” på det guineanska språket sousou – och berättar om att alla vill resa dit, alla vill till Foteta. ”Alla våra storebröder har rest iväg. De skickar oss bilder på vackra flickor, men inga pengar. De har glömt Aminata, Mamata, Fatoumata, och tänker bara på Veronica, Monica och Natalia. Alla drömmer om vitlandet. Alla vill åka dit. Också jag.”

”Men, om vi alla reser till Foteta, vilka blir kvar i Afrika? Vilka ska då stanna kvar och ta hand om våra gamla föräldrar” frågar en kille i sin rapp – och försäkrar att själv tänker han inte åka någonstans. Han stannar hellre hemma och försöker förändra saker och ting på plats. I ”Foreta” – svartlandet.

”Varför ska jag resa till Italien, när jag har det bra här hemma?” Varför ska jag resa till dem som gjorde våra förfäder illa? Alla tror att i Paris finns paradiset – det är inte sant!, så ungefär går texten.

Jag har länkat till Foteta-videon i två versioner, här ovanför en klippt video med många bilder men rätt kass ljudkvalitet. Här under en obetalbar bakgårdsvideo från Conakry i Guinea, gjord av Fonike i en enda tagning. Man kan inte annat än gilla Fonikes stil, de står för något nytt med sin starka drivkraft att göra musik och film.

Africa Wake up! Här också några grabbar som dragit iväg till Frankrike för att giga och undersöka möjligheterna att göra något mer av sin passion – streetmusik…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Foteta – vitlandet

  1. Ping: Revolt och musik i Guinea « Aminata.se

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s