Mama Africa – hyllning som träffar i hjärtat

Hyllning till Afrika. När man som bäst sitter och tycker att videon är lite småtöntig så kommer plötsligt en bild som träffar rakt i hjärtat, oslagbart i kombination med senegalesisk-amerikanske Akons version av ”Mama Africa”.

När jag ser videor som Mama Africa så startar den otroligt många tankevindlingar. Bilderna visar att Afrika är en oerhört rik kontintent – där oerhörd fattigdom fortfarande samsas med lika oerhörd rikedom. Inte bara naturresurserna utan också människorna har varit och är fortfarande handelsvaror, som i flera hundra år har exploaterats av utländska intressen och kolonialherrar, understödda av kontinentens egna ”herremän”.

Ny kolonialmakt på kraftig uppgång är Kina, som just nu bygger upp starka band med Afrikas alla handelsmän och länder. Allt medan kontintenten slits sönder av konflikter, fattigdom och desperation ökar rikedomen hos de som redan har det gott ställt. Tusentals unga längtar bort från hemländernas fattigdom och konflikter, och flyr iväg på jakt efter lyckan, till Europa, USA, Canada och Asien. För en del slutar resan för evigt i havet mellan Afrika och Europa. Andra hamnar i slavliknande illegalt arbete i södra Europa – eller i Sverige som underbetalda städare för samvetslösa entreprenörer på MacDonalds.

Frågan som alla ställer sig är: Hur länge kan det fortsätta så här utan att folk tröttnar? Med Internet och andra nya kommunikationsmöjligheter – mobilnäten byggs ut allt mer – ökar kunskaperna om andra delar av världen och om vad som är rimligt när det gäller rättigheter, demokrati, levnadsstandard och krav på betalning för arbete. Hur länge kan Europas styrande politiker slå upp sina murar utan att det slår tillbaka mot dem själva? Hur länge ska afrikanska ungdomar acceptera att vara åskådare till hur deras samhällen inte avancerar på grund av maktfullkomliga presidenter?

Läs andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s