Afrikanska skatter – muntlig tradition och litteratur

Afrikansk litteraturtradition är ännu så länge inte särskilt omfattande (se sammanställningen längre ner i bloggen). Det finns ingen klassisk litteratur som i Europa eller Asien. Men istället finns det en levande enorm samling fantastiska muntliga legender och berättelser, en skatt som i människors fantasi och medvetanden bevarat Afrikas olika folks traditioner och historia.

sousou_maher.jpgDe flesta afrikanska språkgrupper har aldrig haft något skriftspråk eller ens en skriftlig tradition. Historia och kunskaper har i många länder förmedlats muntligt ända fram tills nu. Traditionella historieberättare har fortfarande till uppgift att komma ihåg och förmedla historien och myterna genom sång och musik. Barn och vuxna lyssnar under långa musikkvällar, lär sig historierna och nynnar med i traditionella melodier ur de olika berättelserna. Det är i den här traditionen som till exempel Sousou & Maher Cissokho (bilden) spelar och sjunger kora.

Den muntliga traditionen bidrar till att det har gått trögt att alfabetisera invånarna i många afrikanska länder – de som lever i ett sammanhang där det inte alls är nödvändigt att kunna läsa och skriva har ju inte någon stor motivation till att lära sig bokstäver. Men i takt med att Internet och mobiltelefoner börjat spridas till så gott som alla i Afrika, så börjar det blir mer intressant att kunna läsa och förstå den information som förmedlas. Tråkigt nog innebär den här utvecklingen också att de traditioner som tidigare var urstarka nu är på väg att blekna och försvinna. Av de traditionella historieberättarna är inte många kvar, även om flera forskare och afrikanister gjort sitt bästa för att bevara historier och sånger i olika böcker.

afrikalitteraturkarta1.jpgVärldsbiblioteket har i vilket fall som helst i samarbete med bokförlaget Tranan sammanställt en webbsajt med spännande information om skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern. Sajten finns på adress macondo.nu. I form av en Afrikakarta med klickbara länkar kan man söka sig vidare och hitta namn på författare. Det är väl inga nyheter som presenteras direkt, men jag antar att informationen kan byggas ut och bli ännu bättre. Spännande är också den pdf som de gör reklam för – från Svensk Biblioteksförening – som har rubriken Afrikas 100 bästa böcker (klicka på länken för att få upp pdf:en).

För den som är mer intresserad av samhällsinformation, forskningslitteratur, uppslagsverk och handböcker, har Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala (NAI) gett ut en bok som heter ”Att studera Afrika: Vägar till källorna” med redaktör Kristina Rylander. Via den här länken till NAI kan du också ladda ner boken som pdf-dokument.

Jag vill också tipsa er om de böcker som getts ut med sånger och historier om Sunjata Keïta, en gång Malis härskare och oerhört inflytelserik ända fram till nu. Stora delar av den västafrikanska historien vilar på myterna om Sunjata och hans omgivning och oändligt många sånger och historier handlar om honom, hans mäktighet och hans öde. Runt Sunjata skapades inbördes relationer mellan de olika västafrikanska familjer, gränser drogs upp och många sedelärande berättelser föddes. Något att berätta om en annan gång kanske…

Annonser

En reaktion på ”Afrikanska skatter – muntlig tradition och litteratur

  1. Ditt inlägg var precis vad jag behövde, Tack så mycket! I slutet av min presentation i skolan så kommer din webbsida att stå med.
    Fortsätt så!

    /Amanda

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s