Liberias president – ännu en stark kvinna – på besök i Sverige

Liberias president, Madame Ellen Sirleaf Johnson, är verkligen en stark och respektingivande kvinna. ellentalkinginplenum_2.jpgDet märktes under blixtvisiten i den svenska riksdagen i Stockholm på tisdagen. Sirleaf – som är på officiellt statsbesök i Sverige med sin stab den 26-28 november – skämtade och talade djupaste allvar om vartannat och fick sina åhörare att både skratta och samtidigt inse vilken oerhört svår situation Liberia befinner sig i.

Att bygga upp ett raserat samhälle efter ett inbördeskrig är inte en lätt uppgift. Bland det första Sirleaf fick ta itu med var att påbörja återuppbyggnaden av el-, vatten- och avloppsnäten i huvudstaden.

Bruttonationalprodukten har sjunkit dramatiskt under krigsåren, berättade Sirleaf. Snittinkomsten ligger under en dollar om dagen, i ett land som redan innan konflikten var ett av de fattigaste i världen.

Liberia är en av Guineas närmaste grannar. På gränsen mellan de två länderna ligger gruvor där ingen produktion förekom under inbördeskriget, men som fortfarande har potential att ge bra exportinkomster. Med hjälp av internationella investeringar och egna ansträngningar är Liberia just nu mitt uppe i processen att gå ”from aid to trade”, sa presidenten. Och gruvorna kan spela en roll i den utvecklingen.

På eftermiddagen träffade Sirleaf den svenske statsministern Reinfeld, som lovade att Liberia ska bli ett av de länder Sverige har ett fokuserat utbyte med. Reinfeld lovade stöd till både utveckling och stabilitet, liksom stöd i diskussionerna kring avskrivning av landets skulder.

Läs mer i Kintis webbtidning om besöket.
Se presskonferensen med Fredrik Reinfeld på nätet.
Läs mer om Liberia.
Läs mer om Ellen Johnson Sirleaf
Artikel i Expressen om besöket

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s