Mögligt ris och ”etnisk afrikansk mat” – en hälsorisk?

ris02_fotoakutense.jpgI vår familj äts det ris från morgon till kväll. Om inte alltid till frukost så åtminstone till lunch och till middag. Helst basmatiris eftersom det har mer smak och tuggmotstånd. Och gärna det billigaste man kan hitta på stormarknaden i förorten. Nu blir det till att fundera på hur nyttigt detta egentligen är. Livsmedelsverket här i Sverige har nyligen publicerat en riktigt otrevlig undersökning om ris – som visar att det ris som säljs i framför allt i lokala butiker med ”övervägande etniska produkter” innehåller alldeles för höga halter av mögelgifter. Vilket i sin tur innebär en hälsorisk för alla oss som äter ”etnisk mat”, vad nu det är för något.

Hela rapporten finns (som pdf, se länk längst ner) på Livsmedelsverkets hemsida. Och i går publicerade Konsumenttidningen Testfakta en uppföljande undersökning av några olika namngivna rissorter som säljs på stormarknader. Resultatet artikeln blev att Willys och Coop nu plockar bort de märken som fick sämst betyg i tidningens test, skriver SvD idag. Axfood har redan tidigare lovat att de ska testa sitt ris innan det går ut i butikerna.

Halterna av otrevliga mögelgifter är höga i framför allt importerat ris av basmati- och jasmintyp, visar Livsmedelsverkets undersökning. Mögelgifterna kan bildas om riset inte torkas tillräckligt snabbt efter skörden och om det förvaras fuktigt. Rimligtvis är därför också risken större med ris som har fler skaldelar kvar, som till exempel råris och basmatiris.

Inga särskilda importörer eller märken pekas ut av Livsmedelsverket. Däremot har forskarna hittat högre halter av gifter i de rissorter som köpts i ”lokala butiker med övervägande etniska produkter”.

Betyder det alltså att ju billigare ris man köper – desto större är risken att det är ris som är mögligt? Det kunde varit intressant att få in ett sånt perspektiv i undersökningen. Nu får man dra sina egna slutsatser. Alla som jagar låga priser på riset, liksom vår familj – och förmodligen majoriteten av alla afrikanska, asiatiska och arabiska familjer i Sverige – riskerar kanske också att långsamt bli förgiftade på köpet?

ris02_fotoakutense.jpg”Eftersom ris är en basföda för många etniska grupper behöver inte halten vara så hög för att dessa konsumenter skall få ett dagligt intag av aflatoxin som överskrider riktvärdet för tolerabelt dagligt intag på 1 nanogram per kilo kroppsvikt och dag.” skriver Livsmedelsverkets forskare i sin rapport. Och de fortsätter: ”Baserat på resultaten från denna studie och en uppskattning av hur mycket ris som konsumeras i Sverige gjordes en uppskattning för intaget av aflatoxin från ris. Den visade att konsumenter som äter ris två gånger per dag, sju dagar i veckan, och som framförallt äter basmatiris från lokala butiker med övervägande etniska produkter, kan ha ett intag av aflatoxin på cirka 4 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär en livstidsrisk på fyra extra cancerfall per 100.000 till 1.000.000 individer (enligt JECFA riskvärdering).” skriver Livsmedelsverket i sin rapport.

Men eftersom ingen hittills har tänkt på att särskilt undersöka till exempel afrikanska, asiatiska eller arabiska matvanor i Sverige, kan forskarna inte alls exakt beräkna hur farliga mögelgifterna är för den som äter ris varje dag. De har ingen kunskap om det utan gissar bara hur mycket den värsta högkonsumenten kan tänkas äta. Den maximala kategorin har döpts till ”Högkonsument med invandrarbakgrund” i undersökningen och innebär en ”uppskattning baserat på en riskonsumtion på 180 gram (normalportion) två gånger per dag, sju dagar i veckan, vilket motsvarar 120 gram torrt ris per dag.”

Jomen hej att min man äter 180 gram ris per portion. Jag skulle tro att han äter minst det dubbla, om inte mer. Och ibland tre gånger om dagen. Jag undrar om inte de flesta afrikanska män jag känner äter minst ett halvt kilo ris varje dag. Och det samma gäller säkert i många andra familjer med matvanor från Afrika, Asien eller Mellanöstern. Ris är vår basföda och en del av oss äter det till och med till frukost! Riskokaren går varm här hemma varje – eller åtminstone varannan – dag.

Frågan är alltså om det finns allvarliga felberäkningar i rapporten när det gäller högkonsumenterna. Livsmedelsverket borde ta sig en extra titt på familjer som våra och kanske göra en ordentlig undersökning av matvanorna bland oss för att kunna ge oss bra rekommendationer om vilket ris vi törs äta och hur vi kan hantera riset på bästa sätt för att undvika att mer gift bildas, eller kanske minska halterna. Hjälper det till exempel att skölja riset?

Man kan bara gissa om det vore potatis det handlade om – de etniska svenskarnas basföda. Då skulle förmodligen ingen möda sparas för att utröna exakt hur mycket som folk sätter i sig av knölen och hur sjuka de skulle kunna bli av det. Men nu handlar det ju om ”etnisk” mat, det vill säga något avlägset och exotiskt som ”bara” berör en liten del av befolkningen. Eller? Borde det inte finnas bättre svar på hur många som riskerar att beröras av hälsofara i en sån här rapport?

Hälsorisken i de ursprungsländer som de svenska högkonsumenternas matvanor kommer ifrån är ännu högre, det är ytterligare en slutsats man kan dra av undersökningen konstaterar forskarna också.

Jag ska försöka få svar på alla frågor. Och återkommer om det är tillräckligt intressant att skriva om.

Artikel i Aftonbladet om ris med mögelgifter
Artikel i Testfakta

Rapporten
Pressmeddelandet om undersökningen
Allmänt om mögelgifter
Aflatoxiner

Fick också från en nätkompis en intressant länk till ekologiskt och rättvisemärkt odlat basmatiris (tyvärr mycket dyrt – 723 kr för 9 kilo, som vi annars köper för 99 kr hos vår lokale handlare i förorten). Jag vet inte om det ekologiskt odlade riset ingick i Livsmedelsverkets undersökning. Det borde annars testas, det skulle vara verkligt intressant att se om det är skillnad.

Urtekrams sida med rissorter.
Fler butiker med ekoprofil

Foto på ris: www.fotoakuten.se

Annonser

10 reaktioner på ”Mögligt ris och ”etnisk afrikansk mat” – en hälsorisk?

 1. jag ville bara säga att jag tycker din blogg är jättebra! du skriver om en massa intressanta saker och på ett skönt sätt. tack! 😀

 2. JAG ÄLSKAR RIIIIIS ..
  men älskar dig mer älskling..
  När ska vi träffas? vi hade jättekul igår natt.
  Du tog fan slut på mina pengar :S ,
  men det lugnt.. du e för SKÖN!!!!!!!!!
  LOVEU (L)

 3. Jag minns inte att jag har fått någon idh al fitr present från dig, så om du säger att alla dina pengar tog slut så måste det ha varit för att du inte hade några… Och ärligt talat minns jag inte att jag träffat dig heller, jag var upptagen med att festa slutet på Ramadan tillsammans med familjen och sen med att natta mina barn… Men hoppas du hade kul i alla fall, vem det nu än var som du hade kul med…

 4. “Baserat på resultaten från denna studie och en uppskattning av hur mycket ris som konsumeras i Sverige gjordes en uppskattning för intaget av aflatoxin från ris. Den visade att konsumenter som äter ris två gånger per dag, sju dagar i veckan, och som framförallt äter basmatiris från lokala butiker med övervägande etniska produkter, kan ha ett intag av aflatoxin på cirka 4 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär en livstidsrisk på fyra extra cancerfall per 100.000 till 1.000.000 individer (enligt JECFA riskvärdering).” skriver Livsmedelsverket i sin rapport.

  Fyra extra cancerfall per 100 000 till 1 000 000 individer… rätta mig om jag har fel nu, men 4/100 000=0,00004, och 4/1 000 000=0,000004, vilket gör att risken för varje enskild individ ökar med någonstans mellan 0,004 procent och 0,0004 procent. Om man käkar dubbelt så mycket ökar alltså risken med någonstans mellan 0,008 och 0,0008 procent.

  Förutom att den riskökningen är tämligen liten även med svenska ”svensson”-mått mätt, så tänker jag på att i ljuset av att många västafrikaner älskar ris lika mycket som svenskar älskar potatis, och i ljuset av risken för att dö av en helt vanlig åktur i en helt vanlig taxi i västafrika sannolikt kan vara cirka 30 till 40 procent, så kan du nog få svårt att övertyga din man om att dra ned på riskonsumtionen…

 5. DENU: Du har helt rätt på en punkt. Det lär bli ganska omöjligt att få min man att dra ner på ris(k)konsumtionen. Innehåller måltiden inte ris, ja då tycker han inte att han verkligen har ätit! Men sen hamnar du lite fel bland alla decimalnollor.
  För det första – När man talar om gifter i mat så är det alltid verkligen oerhört små mängder det rör sig om. Våra kroppar är otroligt känsliga. Vi talar om delar av ppb = parts per billion = mikrogram per kilo. Det är så små mängder att det är svårgripbart för oss som inte är biologer. Det är enklare för oss att konstatera att när det gäller ris så innehöll de testade sorterna upp till fyra gånger mer än det rekommenderade gränsvärdet. Och att hälsorisken då jämfört med ”ett rekommenderat högsta intag” på 1 nanogram aflatoxin per dag är fyra gånger högre och kanske i en afrikansk matvaneverklighet ännu mycket högre än vad Livsmedelsverket tror.
  Just mögelgifter och bland dem i synnerhet aflatoxiner betraktas som särskilt viktiga ur folkhälsosynpunkt och det finns omfattande regler för hur höga halter våra livsmedel får lov att innehålla, inte bara lokalt i Sverige utan i hela EU. Läs mer här om EU:s policies när det gäller gifter i livsmedel. Livsmedelsverket har därför möjlighet att besluta att partier med oacceptabelt höga halter av gifter ska tas ur handeln.
  För det andra – Det är viktigt att komma ihåg att en av anledningarna till att Livsmedelsverket går ut med en sån här undersökning är att man räknar med att människor hela tiden får i sig gifter från många olika sorters källor, men att intaget i de olika källorna kanske kan minimeras om vi blir medvetna om riskerna. Livsmedelsverkets forskare är oroliga för en kedjeeffekt där vissa konsumenter har ett mycket högre sammanlagt intag av gifter därför att de äter just mycket etnisk mat eller billig importerad mat (som ofta odlats med stort inslag av växtgifter eller inte förvarats på tillfredsställande sätt efter skörden så att det bildats mögelgifter). Inte bara ris utan också pistachemandel, bovete, kikärtor, röda och gröna linser, vita bönor samt gula ärtor – alla vanliga i många hushåll med invandrade matvanor – har ju också visat sig innehålla höga halter av mögelgifter i livsmedelsverkets undersökningar.
  Jag skulle kunna skriva spaltkilometer om det här med mat, gifter och hälsa, men nöjer mig just nu med att konstatera att Livsmedelsverket har gjort den här undersökningen just på grund av att man oroar sig över att enbart riset innehåller så mycket mögelgifter att det kan påverka människors hälsa. Men, som du också påpekar, inte alltid tillräckligt allvarligt för att man ska ta till tvångsåtgärder och dra in vissa sorters ris från affärerna eller försöka förbjuda folk att äta ris. Undersökningen har gjorts för att vi ska bli mer medvetna om vad vi äter. Och för att tidningarna och folk som jag ska skriva om det och kanske nå ut med budskapet så att vissa sorters ris kan undvikas. Personligen köper jag i alla fall fortsättningsvis hellre de rissorter som fick godkänt i Livsmedelsverkets undersökning om aflatoxin. Och det gör jag även om jag vet att risken är större att jag ska bli överkörd av en buss än dö i cancer på längre sikt på grund av överdriven konsumtion av etnisk mat.
  Som sagt, det handlar inte bara om ris utan om en sammantagen konsumtion under en livstid av många olika matvaror. Så läs gärna Livsmedelsverkets kostråd. Särskilt viktigt är det ju också att inte ge gravida eller barn stora mängder mat som innehåller höga halter av gifter av olika slag. Läs mer hos Livsmedelsverket, tex. om invandrade matvanor – på den här sidan hittar du Livsmedelsverkets rapporter i pdf-form.
  Och här kan du ladda hem rapporten om mögelgifter i ris.

 6. Jätteintressant och initierat inlägg! Jag blev själv ganska oroad när jag läste larmrapporten i tidningen imorse. Trots varande etnisk svensk äter jag väldigt sällan potatis (det håller på att bli mat mest för äldre, som håller fast vid den gamla svenska basfödan). Nu äter jag inte ris varje dag, det vore att säga för mycket, men nån gång i veckan blir det.
  Men jag vill inte att ris ska vara giftigt, vem som än ska äta det. Dessutom tänker jag på de som producerar riset – vilken arbetsmiljö har de, som befinner sig mitt i besprutningsångor och -moln…? Verkligen synd att det ska vara så jättestor skillnad i pris mellan det ekologiska riset och billighetsriset. För allas skull, såväl producenter som konsumenter, är det enda hållbara att allt ris skulle odlas ekologiskt.

 7. Kollade i min närbutik idag (en Coop Nära) och där kostar det ekologiska riset ca 40 kr/kg, och så har de även ett Fairtrademärkt tillika ekologiskt (från Urtekram) det kostar ungefär detsamma. Be din handlare att sänka priserna, eller ta hem ett anant märke, Urtekrams till exempel! Håller med att det vore intressant att se ett test av dessa ris också.

 8. Jag vill tillägga att jag tycker att det är problematiskt att Livsmedelsverket så obehindrat svänger sig med uttryck som ”etnisk mat” och ”etniska produkter”. Det känns verkligen lite 1940-tal att en svensk myndighet inte har kommit längre i sin vokabulär. Och det uppmuntrar till att beskriva sig själv som etnisk någonting, när begreppet etnisk grupp egentligen inte borde kunna användas. Det gäller exempelvis svenskar som ju numera är en väldigt brokig samling individer av varierande ursprung som kan känna sig väldigt svenska, har tagit till sig många svenska traditioner och har svenska som modersmål, men inte varken är blonda eller har matvanor som stämmer överens med det gamla bondesverige. Det är inte många som har det för övrigt i dagens Sverige. I storstäderna äter folk inte bruna bönor och fläsk utan oftare sushi, pizza, kebab, italienskt, franskt osv. Men inte fasen kallar man väl det för ”etnisk mat”? Eller är alltså bruna bönor och fläsk ”etnisk mat”? Nåja, det är en annan diskussion som jag nog kommer att skriva ett separat inlägg om längre fram.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s