Miriam Makeba – Mama Africa – RIP

In i det sista politiskt engagerad, in i det sista på scen, så avslutade Miriam Makeba sitt 76-åriga liv. Precis så som hon själv uttryckt att hon ville ha det. ”Jag ska sjunga till den sista dagen”, har hon sagt i en intervju.

Det var i söndags, under en konsert i Italien där hon sjöng till stöd för den dödshotade Roberto Saviano på en anti-rasistisk, anti maffia gala, som hon hastigt blev sjuk efter ett framträdande. På måndagsmoronen den 10 november meddelade de italienska läkarna på det sjukhus där hon vårdats att Miriam Makeba avlidit i sviterna av en hjärtattack.

Få andra sångerskor har fått symbolisera så mycket som Miriam Makeba. Hon bannlystes från Sydafrika, sitt hemland, och fråntogs sitt medborgarskap, på grund av sitt motstånd mot apartheid.

Miriam Makeba var aldrig politiker, men i högsta grad politisk i sitt artistiska engagemang. Hon turnerade bland annat i flera år med Harry Belafonte med sina protestsånger, efter bannlysningen. Hon var gift fyra gånger, en av hennes makar var Black Panther ledaren Stokely Carmichael. De flyttade tillsammans till Guinea Conakry i Västafrika 1968 och Makeba hade under många år Guinea som sin bas. Det var först när Mandela bad henne komma hem 1990 som hon kom tillbaka till Sydafrika.

Miriam Makeba har under sitt liv fått ett stort antal olika utmärkelser, bland annat det svenska Polarpriset 2002. Och smeknamnet ”Mama Africa” var välförtjänt, sa Mandela i sin hyllning till Miriam Makeba som varit en av den afrikanska kontinentens mest kända artister.

Ett stort och varmt hjärta har slutat att slå.

Mandelas hyllning till Miriam Makeba – BBC
Miriam Makebas egen hemsida
Artikel i SvD
Artikel i DN

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s