Goda handlingar och alternativ jul

Nu är det snart jul igen. Alla barn har för länge sen börjat fråga hur långt det är till julafton och i affärerna julskyltas det för fullt. Och precis som varje år har vi börjat förklara för barnen att vi egentligen inte firar någon jul eftersom vår familj är muslimer. Däremot firar vi nyår! Dessutom tycker jag faktiskt allmänt illa om den enorma konsumtionshysterin, eftersom den alltid så starkt påminner mig om de enorma skillnaderna mellan fattiga och rika människor i världen.

För vår familj går alltså både julskinkan och alkoglöggen bort. Och vi skickar inte julkort utan nyårskort, eftersom våra traditioner numera bygger mest på nyårsfirandet. julpyntVi brukar inte heller ha någon gran eftersom jag tycker det är så sjukt att hugga ner en hel gran bara för att få ha den inne i huset i några få dagar. Hur många granar går det åt i världen varje år? Men helgpynt, ljusslingor, hyacinter, amaryllis, doftande kryddor, lite granris eller lingonris, helgfilmer på tv, ljushögtidsfirande med lussebullar och pepparkakor och god mat – ja det får gärna ingå i vårt nästan två veckor långa festliga avslut på året. Jag växte själv upp med enormt härliga och välbesökta jular hos mormor och morfar, med massor av kusiner, mostrar och morbröder, sång, lek och mat – och det var otroligt mysigt för framför allt barnen.

När våra egna barn nu kommer hem från skola och dagis och har varit i kyrkan och tittat på julkrubbor, så blir det det en anledning att prata om att julen på sätt och vis är en kristen tradition för att hedra de kristnas profet Jesus, men att muslimernas profet också har en egen födelsedag som man brukar fira i Västafrika. Och framför allt om att mot slutet av året kommer de dagar här i Sverige då mörkret vänder och ljuset börjar komma tillbaka, och om att nyåret är en tid som alla människor i hela världen brukar fira. Och att därför är det ju inte helt fel att festa på olika sätt ända från december till långt efter nyår!

Vi brukar ugnssteka lamm lagom till jul. Det är trevligt att duka upp ett litet festbord hemma med många olika sorters mat när nästan alla är lediga och har tid att gå hemma och mysa i några dagar. Vi brukar äta allt ifrån inlagd sill och risgrynsgröt till lamm, stekt potatis och kycklingkorv – och en del afrikanska specialiteter. Lakh (gröt) med yoghurt blandat med russin, kokos och vaniljsmak till exempel.

Julklappar kan man inte heller gärna säga nej till. Även om vi föredrar att kalla det för nyårsgåvor. Barnen får det i sig väldigt starkt från skola och dagis att på julen ja då kommer tomten och har med sig en massa julklappar. Sen pratar alla om vad de har fått när de kommer tillbaka efter ledigheten. Så det skulle ju vara direkt elakt att inte ge dem något alls. Men ett alternativ till att ge massor av dyra julklappar har för vår del också blivit att försöka ge lite pengar till organisationer som arbetar för folk som har det jobbigt – både i Sverige och i världen för övrigt. Det blir dessutom ett sätt att kunna prata med barnen om världen och hur den ser ut – och om varför vi inte gillar konsumtionshysterin.

Här kommer några idéer för dig som också letar efter alternativa julklappar, eller kanske vill ge en nyårsgåva.

En sajt som har samlat en massa organisationer är ”GodHandling.se”. Deras idé är att man ska kunna handla och en del av pengarna går till välgörande ändamål hos organisationer som har godkända 90-konton, vilket innebär att de är kontrollerade av Stiftelsen för insamlingskontroll. Men jag tyckte att det var mest intressant att använda sidan som utgånspunkt för att dels få en bra beskrivning av vad organisationerna gör och sedan surfa vidare och ta reda på hur man kan ge en nyårsgåva direkt till de som jag tyckte verkade bra. Det finns flera afrikanska alternativ, till exempel Läkare Utan Gränser, Afrikas flygande läkare, Vi-skogen, Afrikagrupperna, Hungerprojektet och SOS Barnbyar.

Gott slut på året och massor av önskningar om att er familj hittar sin allra bästa tradition!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s