Alternativa julklappar – till Afrika

Jag skrev i ett inlägg för några dagar sedan om alternativa julgåvor att ge till släktingar och vänner och kanske också till sin egen lilla familj.

Här kommer nu ytterligare några tips för dig som letar. Jag tar med både de redan publicerade tipsen och några till. bild-3

En intressant sajt som har samlat information om en massa organisationer på ett ställe är ”GodHandling.se”. Deras idé är att låta folk handla genom sajten och en del av pengarna då går till välgörande ändamål. Man väljer själv bland olika organisationer som har godkända 90-konton, vilket innebär att de är kontrollerade av Stiftelsen för insamlingskontroll.

För min egen del använder jag just nu sidan som utgånspunkt för att få en kort och bra beskrivning av vad organisationerna gör – sedan surfar jag vidare och tar reda på hur man kan ge en nyårsgåva direkt till dem. Det finns flera organisationer med afrikansk anknytning, både kända och mindre kända, till exempel Läkare Utan Gränser, Afrikas flygande läkare, Vi-skogen, Afrikagrupperna, Hungerprojektet, Kvinna till Kvinna, IAS och SOS Barnbyar.

Ett projekt på sajten känns särskilt viktigt: insamlingsstiftelsen Världsinfektionsfonden. Pengarbild-7na går till forskning – just nu framför allt kring malariabekämpning på Zanzibar, där bland andra forskaren Anders Björkman, professor på Karolinska Institutets avdelning för infektionssjukdomar, nu visat att det är  möjligt att sänka barnadödligheten i malaria med upp till 80 procent i de lägre åldrarna. Klicka på bilden till vänster för att läsa en artikel i Läkemedelsvärlden om projektet. Kinesiska örter i kombination med läkemedel och myggnät är metoden. En pdf om Zanzibarprojektet finns här.  Och en artikel i SvD finns här.

De sjukdomar som dödar flest små barn i världen är luftvägsinfektioner, diarréer (kolera, tyfoid) – och malaria. Enligt forskarna dör ett barn var 30:e sekund i Afrika av just malaria. Och det är framför allt barn under fem år som dör, och inte bara på grund av sjukdomen utan också på grund av att det fattas sjukvård, mediciner, pengar och kunskap om hur man förebygger sjukdomarna, liksom (och det är det värsta) det också fattas ett politiskt ledarskap som arbetar för befolkningens bästa.

En lite annorlunda julklapp skulle kanske också kunna vara att låna ut pengar till afrikanska småföretagare, genom mikrolån. Under de senaste åren har utvecklingen formligen exploderat på det här området och det finns massor av investerare, både ideella och vinstdrivande. Läs här till exempel vad ”Aningen udd” – enbild-8 annan bloggare – har skrivit om sina investeringar genom Kiva, en organisation som förmedlar räntefria lån.

Jag tänkte återkomma med ett fördjupat inlägg om mikrofinansiering och projekt som är aktuella just nu i Afrika. Det är väldigt intressant och det finns mängder av exempel på hur mikrolånen har hjälpt fattiga människor som annars inte skulle haft möjligheten att ta sig ur fattigdom och begränsande sociala förhållanden. Artister som Youssou N’Dour har också engagerat sig i verksamheten.

Glöm inte också att det finns massor av små projekt som startats av privatpersoner som gör det lilla de kan för att hjälpa i olika sammanhang. Barnhem, hälsovård, alfabetiseringsprojekt, brunnar – det finns massor av olika versioner av den här hjälpen människa till människa, som också är värd stöd och massor av uppmuntran. Flera av dem kan man hitta genom Forum Syd.

För mig symboliserar allt det här också att kontakterna mellan människor i världen växer – eller rättare sagt att våra horisonter växer. Världen krymper när avstånden mellan människorna blir mindre, i takt med utvecklingen av kommunikationerna. När vi åker som turister till andra länder knyter vi kontakter med de som bor där. Vi kan fortsätta hålla kontakt tack vare internet och mobiltelefoner. Och så småningom resulterar kontakterna kanske i ett privat hjälpprojekt. Och alla vi som lever tillsammans med någon som kommer från ett land i syd, vi får hela tiden idéer om saker som skulle kunna göras.

Jag önskar alla ett Gott Nytt År med massor av nya ambitioner för att minska avstånden mellan människorna i världen! Fler initiativ och fler kontakter mellan nord och syd! Fler projekt där pengarna kommer fram direkt utan mellanhänder och utan att behöva ta vägen över korrupta politiska ledare!

Läs vad andra bloggare skrivit om alternativa julklappar, mikrolån, mikrofinansiering, Afrikas flygande läkare, Världsinfektionsfonden, malaria, Forum Syd, MyC4, Kiva.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s