Eartha Kitt har lämnat showbiz

En av de sista representanterna för USA:s stora 50- och 60-talskändisar har lämnat showbiz. Eartha Kitt – kattkvinnan med den varma humorn och brinnande artistiska lågan, samtida med Martin Luther King och Nat King Cole, bild-41härdad av en hård uppväxt, hyllad dansare i Katherine Dunhams trupp  – har avlidit 81 år gammal. Med spelningar bokade ända in i november 2009.
Läs här en av de sista recensionerna om hennes show på Pigalle Club i London i våras.

Eartha Mae Keith föddes i South Carolina 1927, på en bomullsplantage. Hennes uppväxt präglades av att hon var ett barn med en brokig etnisk bakgrund, så kallat multi-racial. Och hon hävdade själv att hon var resultatet av en våldtäkt. Plantageägarens son, med tysk-holländsk bakgrund, hade förgripit sig på hennes mamma, som i sin tur var dotter till en cherokee och en afrikansk amerikan. Men pappan ville inte ha henne på plantagen. Hon var med egna ord ”för mörk för att passa in bland de vita och för ljus för att passa in bland de svarta”.

Eartha lämnades som liten bort till en annan familj där hon fick arbeta hårt för uppehället. ”Given away to slavery” var hennes sammanfattning av det hela. Men senare togs hon om hand av en moster i Harlem, New York. Och det var där hon fick möjligheten att studera sång och dans. Se henne berätta själv om hela sitt spännande liv här, i en fantastisk intervju, där hon också berättar om dottern Kitt.

Eartha Kitt var politiskt engagerad som så många andra artister under 60-talet. Efter att hon hade talat klarspråk om bland annat Vietnamkriget under en middag hos presidentfrun Lady Bird Johnson stannade hennes artistkarriär upp i USA och det var istället i Europa som hon fick sitt internationella genombrott. Hon var frontdansare hos Katherine Dunham – som ledde världens mest berömda amerikanska danstrupp på sin tid, med enbart afrikansk-amerikanska dansare, under en period med residens i Paris.

I Sverige medverkade Eartha Kitt under 60-talet bland annat i tv-programmet Kaskad. Här under är ett klipp från showen, som belönades med en guldros i Montreux 1962. Men Kitt fick aldrig någon kopia på rosen från SVT, trots att hon bad om det upprepade gånger.

Eartha Kitt satte också sin prägel på rollen som Catwoman i tv-serien Batman under slutet av 60-talet. Alla andra som spelat rollen har gjort liknande tolkningar – av en sexig, skrämmande och samtidigt lockande mansslukerskefigur.

I en av sina sista intervjuer – i NBC Today Show – sa Eartha Kitt att hon var verkligt nöjd med att ha ”räckt så länge” som artist. Och människa. I klippet här under berättar hon om varför hon som 79-åring bestämde sig för att ta en roll i en musical – och varför hon ville fortsätta att turnera trots sin ålder (notera hur hon nästan skrämmer slag på den stackars intervjuaren med sitt sensuella, supersexiga grrrrrrrr…).

Läs mer om Eartha Kitt via länkarna här under.

SvD om Eartha Kitt
DN om Eartha Kitt
Eartha Kitts egen hemsida
En kort biografi från hemsidan
Många intressanta klipp ur pressen
Wikipedia om Eartha Kitt

Och se fler videor:

Santa Baby – En av de största tidiga hitsen, här under i ett klipp från Youtube.

C’est ci bon – En annan stor hit, särskilt i Europa förstås!

I don’t care –  ett vilt kattdjur förvandlas till kvinna – i videon här under visar Eartha Kitt verkligen upp sin, trots åldern, mycket välsvarvade och smidiga dansarkropp.

Cha Cha Heels – vilket sväng! Med Bronski Beat 1989.

Bye bye great legend…

Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s