Revolt och musik i Guinea

Hur hamnade min blogg – som från början skulle handla mest om musik, dans och artister – mitt i nyhetsrapporteringen om statskuppen i Guinea? Jo men det handlar ju om att när man har starka band till ett ställe så engagerar man sig ju mer i det som händer i landet.

Det började 2007 med ungdomsrevolten och de de chockartat blodiga demonstrationerna, där presidenten Lansana Conté beordrade soldaterna att skjuta för att döda. Jag vill påminna lite om det som hände då, för det är ju en bakgrund till varför militärerna som tagit makten nu har ett så starkt stöd hos befolkningen. Och jag tänker påminna er genom att radda upp några videor och prata om lite om den streetkultur som vuxit fram i Guinea.

Musik och musikvideor har varit ytterligare ett bild-91sätt för ungdomarna att revoltera på. Många artister har gjort låtar och filmer som verkligen varit kritiska till regimen, däribland Degg J Force 3 och Phaduba Keita. Deras låtar finns dels i en artikel på BBC:s webbsida. Och Degg J Force 3:s hit Levez les Rideaux (dra undan ridåerna) finns dessutom på Youtube. Klicka på bilden för att komma till artikeln hos BBC och lyssna på låtarna. Och härunder följer flera olika videoklipp. OBS! Missa inte hip-hop filmen av Foniké (längst ner i inlägget).

Här under kan ni titta på Youtube-videon med Degg J Force 3. Texten talar om hyckleriet hos de styrande som, utan att visa någon solidaritet med sitt lidande folk, berikat sig själva och sina familjer.

Ytterligare två videor som gått varma på Youtube. Insoumis Sigui med ”Changement” – revoltens slagord 2007 (varning för mycket starka bilder).

Och en text (på franska) på Guineas flagga, med nationalsången i midiformat som bakgrund.

Den här hip-hop filmen från Guinea, gjord av Foniké (betyder ung. ungdomar), visar väldigt tydligt vilken misär som råder i Guinea just nu. Landet har en av världens fattigaste (och yngsta) befolkningar – samtidigt som det också har oerhört stora mineralrikedomar och en rik styrande elit. Människorna har på grund av detta mer och mer närmat sig bristningsgränsen – kriminalitet eller revolt är ju det enda som återstår när man inte längre kan leva på det man har. Och revolt är väl även ur objektiv synvinkel alltid det mest konstruktiva valet?

1. Med engelska undertexter, längre version:

2. Med franska undertexter, kort version: Foniké – Rap de Guinée

Höll också på att glömma låten Foteta (vitlandet), alla vill resa till foteta, men om alla reser dit, vem blir då kvar för att ta hand om Afrika?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Revolt och musik i Guinea

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s