Mariam Osman Sherifay får årets Martin Luther King Jr-pris

sherifay

Mariam Osman Sherifay

Årets svenska MLK-pris – som delas ut ikväll, på Martin Luther King Jr-dagen – går till den muslimska, afrikanska politikern Mariam Osman Sherifay, för ”hennes mod och principfasthet i det antirasistiska arbetet i Sverige”. Hela motiveringen till varför hon fått priset finns här.

Mariam Osman Sherifay är 54 år. Hon föddes i Kairo med en eritreansk pappa och en egyptisk mamma och kom som vuxen till Sverige för att bilda familj. Idag har hon både barn och barnbarn och arbetar som lärare inom SFI, med särskilt fokus på alfabetisering. Hon var under perioden 2002-2006 riksdagsledamot för socialdemokraterna och sitter nu med i partistyrelsen samt i komunfullmäktige i Sundbyberg. Hon har arbetat politiskt med frågor som islamofobi, diskriminering av invandrare samt en dialog kring palestinafrågan, vilket gjort henne till måltavla för rasister. Hon vann i samband med detta en process mot personer som förföljt henne. ”Jag vägrar vara offer” har hon sagt. Och priskommittén har tagit fasta på just detta. ”Mariam Sherifays mod och principfasthet i det antirasistiska arbetet är, liksom hennes vilja till öppenhet och samverkan över politiska och religiösa gränser, helt i Martin Luther Kings anda.” säger de i sin motivering.

Ikväll ska Mariam Osman Sherifay ta emot priset vid en särskild ceremoni i Salemkyrkan.

Den tredje måndagen i januari är nationell helgdag i USA sedan 1986. Idén om en minnesdag presenterades redan 1968, men det dröjde ända till 1983 innan ett konkret förslag röstades igenom i kongressen under president Reagan. Och beslutet var inte okontroverisellt. Först år 2000 hade alla USA:s stater infört helgdagen. Och sedan 2003 firas den nu också i Sverige, på initiativ av Kristna fredsrörelsen – Swefor och Svenska Baptistsamfundet. Martin Luther King Jr:s födelsedag, den 15 januari, var riktpunkten när dagen fördes in i kalendern, men som en kompromiss bestämde man att den skulle vara rörlig. Och i år firas MLK-dagen alltså idag, måndagen den 19 januari.

Sedan 2005 delas här i Sverige ut ett särskilt pris till minne av Martin Luther King Jr:s livsgärning. Förste pristagare var Mikael Wiehe, därefter har Michael Williams, Lian H Sakhong och Margareta Ingelstam fått priset. Mer information om både bakgrunden till priset och MLK-dagen finns på priskommitténs hemsida.

Sponsorer för 2009 års MLK-pris är Bilda, Centrum mot Rasism, Dagen, Kilpatrick Stockton, Kyrkans Tidning, Svenska Baptistsamfundet, samt Sändaren.

bild-13

MLK-dagens egen hemsida

I USA i år är MLK-dagen en särskilt stor händelse med tanke på att landet får sin förste svarte president någonsin. Både den blivande presidenten Barack Obama och hans fru Michelle har gått ut och uppmanat människor att delta i lokala aktiviteter. Och på hemsidan meddelas att antalet projekt är rekordstort. Klicka på bilden till höger för att läsa mer om det.

The King Center i Atlanta, Georgia har tagit till sin uppgift att sprida kunskap om Dr Martin Luther King Jr:s filosofi. Centret grundades 1968 av Kings änka, Coretta Scott King. Vid Stanforduniversitetet finns också ett Martin Luther King Jr-institut. Hemsidan har många länkar till mängder av information.

Surfar man runt lite och letar efter information om Martin Luther King Jr kan man också hitta sajter som påminner om de seriösa forskningssidorna men innehåller mycket negativa budskap om allt det som han stod för. Sidorna har klara kopplingar till vit-makt-rörelserna. Egentligen är det mycket märkligt att King utsattes och fortfarande utsätts för så mycket hat, med tanke på att han aldrig någonsin predikade hat eller ansåg att våldsmetoder kunde brukas gentemot någon grupp, till skillnad från politiska aktivister som Malcolm X och Black Panthers.

Det tal Martin Luther King Jr höll vid Lincoln Memorial-monumentet i Washington 1963 – för övrigt samma plats som igår var scen för en konsert till stöd för Barack Obama – är historiskt. ”I have a dream”. Läs hela texten här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Mariam Osman Sherifay får årets Martin Luther King Jr-pris

  1. OBS! Att alla kommentarer till denna blogg modereras. Inslag med huvudsakligen reklaminriktat, politiskt eller hatiskt innehåll kommer inte att publiceras, då denna blogg huvudsakligen syftar till förståelse och kärlek människor emellan.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s