Gripande och lekfull musikteater

Jag har varit och sett musikteaterföreställningen ”Harriet L”. Rekommenderar den varmt, om ni har en helgkväll någon gång under tiden fram till den 5 december.

HarrietL_3

Jannike Grut och musikern Nanna Walderhaug i pjäsen Harriet L. FOTO: Merete Grut

Jannike Grut är knivskarp, rolig och gripande som poeten och konstnären Harriet Löwenhjelm i Agneta Elers-Jarlemans stycke Harriet L – som bjuder på befriande humor, många skratt och samtidigt berör ända in i hjärteroten. Kompositören Gunnar Edanders tonsättningar av Löwenhjelms poesi får här med två gitarrer och två röster ny skön dräkt, med musikern Nanna Walderhaug som Jannike Gruts sidekick på scenen.

Pjäsen leker sig igenom Harriets liv – från barnaåren till sanatoriet där hon dog så ung – och porträtterar en flicka som inte ville begränsas av moderns och familjens borgerliga uppfattningar om vad som var lämpligt, kvinnligt, eller ståndsmässigt. I Moderna Teaterns tappning har hon jeans och gympaskor, och känns både bekant och främmande på samma gång.

Åtskilliga i publiken satt med tårar i ögonen när pjäsen var slut. Samtidigt kände åtminstone undertecknad sig glatt upplyft av det humoristiska i pjäsen som i brottstycken gränsade till högkvalitativ stand-up-comedy. Även den egensinniga och poetiska scenografin av Anna Nyberg överraskar och lockar till leenden – och eftertanke. Helt klart en sevärd scenproduktion.

Fakta om föreställningen. På Scen: Jannike Grut och Nanna WalderhaugRegi och manus: Agneta Elers-JarlemanMusik: Gunnar EdanderPoesi: Harriet LöwenhjelmScenografi: Anna NybergKostym: Anna Ardelius • Mer info på Moderna Teaterns hemsida.

Annonser

En reaktion på ”Gripande och lekfull musikteater

  1. Vilken fint skriven recension om en Härlig föreställning. Ja, hoppas MÅNGA kommer och ser HARRIET L. Man får som sagt bpde skratta och gråta… Underbart!!!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s