Farväl Ramata Diakité

Det är nu snart två veckor sedan Ramata Diakité – en av de starkt lysande kvinnliga sångerskor från Mali som turnerat världen över och samarbetat med en rad andra berömdheter – gjorde oss en stor afrikansk artist fattigare. Hon dog i sviterna av en hepatitinfektion, bara 35 år gammal. Mycket tråkiga nyheter för alla som älskar Malis musiktradition och det speciella soundet hos sångerskorna från Wassoulou, där hon var född.

Ramata Diakité gav ut sin första platta 1995, men hade sitt verkliga genombrott med cd:n Na (mamma) som kom ut 1999. Hon tilldelades 2006 bland annat utmärkelsen Tamani d’Or som årets bästa kvinnliga artist i Mali – hon hade då släppt plattan Maba i samarbete med labeln Organic Music. Hon blev också (enligt Mali Web) andra kvinnliga artist i Mali efter Oumou Sangaré att sälja sammanlagt över 100.000 plattor.

För bara ett år sen var hon en av höjdpunkterna för många på Ali Farka Toures Festival i Niafounke, vid Nigers stränder och hon har fortsatt att framträda under 2009. Det var inte alls väntat att den långdragna hepatitinfektionen faktiskt skulle ta hennes liv. Hon gifte också om sig så sent som fem veckor innan hon avled.

Managern och vännen Erich Ludwig, som hanterat Ramata Diakites webnärvaro,  och varit co-manager för henne i samarbete med Organic Music, skriver personligt om samarbetet på sin blogg – där det också finns en fantastisk låt och länkar till vidare läsning och lyssning. Även Markus James, som bland annat var road manager för Ramata i USA, skriver personligt om henne för onlinemagasinet Afropop Worldwide.

Aminata.se

Ramata Diakités hemsida

Ramata Diakité på Wikipedia

Om Ramata Diakité på World Music Central

Bakgrundsartikel hos Afropop Worldwide

Ramata Diakité på LastFM

 

 

Annonser

En reaktion på ”Farväl Ramata Diakité

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s