Protester mot påstått valfusk i Guinea

Spänningen fortsätter att stiga i Guinea , igår var tusentals ute på gatorna i Conakry och polisen upplöste demonstrationen med tårgas. Idag avgick valkommissionens juridiske rådgivare och militärjuntans president hotade att avgå i ett raseriutbrott över protesterna mot påstått valfusk.

Den oberoende guineanska valkommissionens juridiske rådgivare Fodé Abass Bangoura avgick alltså idag i protest mot påstått valfusk, enligt Dakaronline.net och Guineedirect.com. Valkommissionens ordförande Pathe Dieng å sin sida, anser inte att valfusk på verkat utgången av valresultatet, enligt rapporterna. Inte heller EU:s eller amerikanska Carter Centers observatörer ska ha uttalat kritik, enligt flera källor.

Under eftermiddagen träffade presidenten Sekouba Konaté enligt en artikel på RFI:s hemsida representanter för det officiella Guinea, som fick veta att han var mycket upprörd över protesterna igår, som han tagit som en personlig förolämpning mot bakgrund av att löftet om fria val uppfyllts som lovat. Han ska enligt artikeln också hotat att avgå.

Igår deltog över 3000 missnöjda anhängare till Sidya Touré, många av dem kvinnor, i en demonstration i huvudstaden Conakry som upplöstes med tårgas av polisen enligt Al JazeeraRFI och bloggen Guinea Oyee. Också ikväll är en delar av Conakry, framför allt Route de la Corniche Ouest i närheten av Soumbedioune, blockerad på grund av demonstrationer. Det talas om en ännu större demonstration på torsdag och det kommer hela tiden rapporter om olika kandidaters anhängare är ute och tjafsar med varandra på olika sätt, inte bara i Conakry.

Sidya Touré protesterade i söndags mot valresultatet som presenterades fem dagar efter valet. Han anser att minst 80.000 röster har försnillats på olika sätt och att det har förkommit utbrett valfusk av olika slag. Om rätt ska vara rätt, så borde jag vara med i den andra valomgången, sa han den 4 juli till Jeune Afrique.

Valurnor innehållande tusentals röster återfanns i lördags i Conakry hos militären i Matoto, Conakry. Anklagelser om stulna valurnor har förekommit sedan förra veckan, enligt en artikel från AP (Associated Press), men först när urnorna i Conakry kunde tas i beslag bekräftades detta. Spänningen i landet har ökat sedan dess och den juridiske rådgivarens avgång samt demonstrationerna är en del av konsekvenserna.

De försvunna valurnorna är bara ett av de problem som uppdagats i valets efterdyningar. Från hela Guinea har det kommit sms-rapporter om att människor haft alldeles för långt till närmaste vallokal, att det rått förvirring om hur man gör när man röstar (inte så konstigt eftersom det är landets första fria val) och att många invånare på grund av att de inte kan läsa eller skriva inte hittat till rätt vallokal eller inte förstått att de måste använda röstkort. En av valkampanjernas ledare, Zhalikhatou Diallo, intervjuades av AFP.

Från andra vallokaler rapporterades motsatt problem, nämligen att man låtit invånarna rösta mot att de visade upp nationellt id-kort eftersom så många missförstått informationen, eller att det kommit in fler röster än det funnits röstberättigade registrerade. Det klagades också över att bara vissa fullmaktshavare getts tillåtelse att rösta åt andra. Dessutom har det kommit anklagelser om att vissa partiers röster underkänts i större utsträckning än andras.

Många av anklagelserna blir svåra att bevisa. De praktiska svårigheterna har varit stora runt valet. Både invånarna och administrationen saknar erfarenhet av allmänna och rättvisa val.

Om inte Guineas högsta domstol godkänner Sidya Tourés protest så kommer den andra valomgången enligt planerna att äga rum den 18 juli, med kandidaterna Cellou Dalein Diallo och Alpha Condé som enligt det officiella resultatet fick flest röster i valet.

Vi rekommenderar följande sajter för korrekt information om situationen i Guinea:
Al Jazeera
Jeune Afrique
BBC
Guinea Oyee!
The Age

Övriga bra sajter för Afrikanyheter och världsnyheter:
Human Rights Watch
Huffington Post
Reuters
Radio France International
Le Monde / Afrique

Annonser

3 reaktioner på ”Protester mot påstått valfusk i Guinea

  1. Hej Pernilla,
    och tack för dina kommentarer!

    Två anledningar till att just den här bloggen under de senaste åren har fått lite slagsida till Guineanska nyheter är dels att det saknas nyheter från Guinea i svenska mainstreammedia, dels att många av de som läser bloggen är specialintresserade av Västafrikansk musik, dans och kultur, med lite slagsida åt just Guinea. Målet är annars att skriva mer brett om nyheter och kultur, gärna med Afrikaanknytning, eller som det står i bloggens beskrivning: ”Artister, rytm, musik, scen, hip hop, film, samhällsfrågor och mänskliga möten över alla gränser – med särskilt fokus på Guinea, Senegal, Gambia och Elfenbenskusten.”

    Var ligger ditt intresse? Något särskilt land? Eller någon särskild företeelse?

  2. Ett PS: Jag var också med och arbetade som observatör med oberoende valövervakning i Guinea under förra valomgången, vilket gjorde att det förstås blev extra mycket information att dela med sig av. Jag kommer förhoppningsvis att kunna vara med och övervaka också den här gången. Som frivillig valövervakare tar man på sig pass, arbetar på distans mot nätet och tar emot SMS från allmänheten som rapporterar om hur valet går. Valövervakningen har byggts upp av frivilligorganisationer med hjälp av plattformen Ushahidi. Läs mer om plattformen på: http://www.ushahidi.com – och om övervakningen på http://www.allianceguinea.org/ushahidi/.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s