Fastemånaden är över. Eid Mubarak! Korité!

Ikväll förbereder sig muslimska familjer över hela världen för avslutningen på fastan och firandet av Idh-al-Fitr, eller Korité som dagen kallas för i flera västafrikanska länder. Sista fastedagen har redan passerat, och i morgon återstår bara firandet. I de flesta muslimska länder är avslutningen på Ramadan en av de allra största familjehelgerna och alla är lediga från jobbet för att kunna gå till moskéerna och delta i bön. Också här i Sverige är det många som tar ledigt från jobbet för att kunna fira. Det är inte alla moskéer som är så välbesökta som den i Mekka (bilden), men de flesta muslimer brukar resa antingen hem, eller till Mekka för att be avslutningsbönerna under den här helgen tillsammans med släkt och vänner.

Efter bönerna i moskén börjar firandet och på de flesta bord står grillat lamm och andra läckerheter framdukade, som belöning till de som orkat sig igenom fastan. Alla ska helst ha nya kläder eller åtminstone något nytt klädesplagg. Godis och sötsaker delas ut särskilt till barnen, men också till de vuxna. En del ger också presenter till barnen. Särskilt viktigt för alla muslimer är det att tänka på dem som inte har det så bra ställt. Många ger mat till moskéerna under Ramadan eller bjuder in personer till hemmet att dela maten med alla vänner och bekanta, särskilt under avslutningsfesten. De som har råd bidrar till mat och dryck, som delas mellan alla.

Det är också god sed att besöka eller kontakta inte bara sina släktingar utan alla man känner och önska dem lycka och välgång när helgdagen kommer. Särskilt alla de man haft något problem med ska man kontakta för att be dem om ursäkt och önska dem allt gott. Så imorron kan ni passa på alltså! Särskilt om ni känner någon muslim som ni behöver be om ursäkt för något, eller bara vill lyckönska!

Eid Mubarak! Dewonetti! Yallna yalla leen dolli lu baax ak neex. (Må helgen bringa lycka! Må vi ses denna dag också nästa år! Må Allah förse er med godhet och lycka!).

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s