Sousou & Maher Cissoko

Ett internationellt musikerpar som det verkligen svänger om är Sousou & Maher Cissoko. Deras nya platta Stockholm – Dakar, med egenkomponerat material och bara en traditionell låt (även den i eget arrangemang) har ett tilltal som får lyssnaren att tänka världsmedborgarskap och världsmusik med rötter i reggae och soul, snarare än tröttsamt exotiserande etnocentrism, som annars så lätt blir fallet när man använder traditionella folkmusikinstrument i ny musik.

Videoshoot, Stockholm. FOTO © Costin Alexe

När Sousou & Maher Cissoko började spela tillsammans, var det annars främst med traditionella låtar, som de också framförde i traditionella afrikanska kläder i sammanhang där arrangörerna efterfrågade etnisk folkmusik. Men nu är det en annan bild som tonar fram av dem – den av ett modernt globetrotterpar som rör sig över gränser och leker med språk, musik och arrangemang på egna villkor.

Bandet som ackompanjerar bakom Sousou & Maher är tajt och skönt tillbakalutat, med skickliga musikerna Dawcoumba Diop på slagverk, Måns Block (från Damn! bland annat) på trumset och Andreas Unge på Bas. Den sistnämnde har för övrigt också producerat Sousou & Maher Cissokos båda album (Aduna, 2008 och Stockholm-Dakar, 2011) som bägge är utgivna på den oberoende labeln Ajabu! med bas i Malmö.

Köp albumet HÄR. Kolla in senaste videon här:

Annonser