B.U.S! – Brun utan sol. En föreställning om att växa upp i Sverige.

wpid-pressbild-bus-peterknutson_red-2013-01-17-07-36.jpg
FOTO: Peter Knutson

PÅ SCEN: (fr.v. på bilden) Gladys del Pilar, Blossom Tainton, Fransesca Quartey, Vivian Cardinal, Kayode Shekoni.
MUSIKER: 
Mikael Jöback (kapellmästare), Torbjörn Fall, Andreas Habo Johansson.
REGI: 
Josette Bushell-Mingo
Mer info om föreställningen, turnéplan mm: 
http://riksteatern.se/bus

 

När kraftfulla personligheter står på scen kan vad som helst hända. Och det gör det när Riksteaterns kabaré B.U.S! – Brun utan sol spelas. Det är live, proffsigt och på riktigt när fem kvinnliga artister som känner varandra väl, vet hur man gör en explosiv scenshow och samarbetar med tre riktigt bra musiker, presenterar sig. Gladys del Pilar, Blossom Tainton, Fransesca Quartey, Vivian Cardinal och Kayode Shekoni levererar med humor, ilska, kärlek och stor scennärvaro två timmar av koncentrerad energi till publiken och ett antal riktigt bra musikaliska och koreograferade sång- och dansnummer som svänger grymt. Några av låtarna är av India Arie, som hör till mina egna personliga favoriter.

Processen kring den här föreställningen började kanske egentligen redan i början av nittiotalet, då Gladys, Blossom, VIvian och Fransesca gjorde showen Hot’n’Tot på Berns. Det fortsatte med Afrodites på schlagerfestivalen för tio år sen då Gladys, Kayo och Blossom stod för ”nakenchock” och vinst i finalen med låten Never let it go. Nu är det ett moget gäng som står på scen och mycket modigt delar med sig av sina egna personliga livserfarenheter.

Det här är alltså mer än bara glittrande show. Under ledning av regissören Josette Bushell-Mingo har de fem damerna vässat sin föreställning till något som är både en musikaliskt stark upplevelse och en personlig, djupt mänskligt berörande berättelse om fem individers resa från barndom till klimakterie – i svarta kroppar, i ett samhälle där maktstrukturen är vit och där man kan bli bortvald på grund av hudfärg.

wpid-bus_press2-2013-01-17-07-36.jpg
FOTO: Peter Knutson

Ingen av dem har sluppit undan rasism och fördomar, trots sitt kändisskap och att flera av dem nog är vad man skulle kunna kalla för folkkära efter många år med olika scenprojekt. I föreställningen berättar de, på ett i början mer lättsamt sätt, om sina föräldrar och familjer, men det är tvära kast. Åskådaren kastas från skratt och glittrande skickligt framförda musikalnummer till allvar, smärtsamma barndomsminnen och tankar om ett Sverige som har börjat ifrågasätta sin självbild.

– Den här föreställningen berör dagens problem i Sverige, rasism och främlingsfientlighet, den aktuella debatten om stereotypa bilder av svarta, ilskan över att det fortfarande ser ut som det gör, men också tron på att det går att förändra synen på vad som egentligen är svenskt, säger Josette Bushell-Mingo, när jag talar med henne efter en av spelningarna. Hon jobbar sedan många år som konstnärlig ledare för Tyst Teater, en del av Riksteatern. Hennes senaste scenprojekt före B.U.S! Brun utan sol, var Fame – Visukalen. http://www.riksteatern.se/visukal och kabaréformen är hennes favoritgenre.

– Svarta artister och skådespelare syns fortfarande inte på film, tv eller de stora teaterscenerna i tillräckligt hög grad för att vi ska kunna påstå att det finns en representation som verkligen avspeglar hur Sverige ser ut idag och det finns naturligtvis anledning att fråga sig varför det är så.

wpid-josette_-2013-01-17-07-36.png
FOTO: Pierre Zoetterman

– Men det som sker på scenen i den här föreställningen är anpassat för att kunna visas i svenska småstäder, även om det finns en del starka scener som i ögonblicksbilder beskriver händelser ur de fem kvinnornas liv. Vi vill inte skrämma publiken, vi vill gärna vinna dem. Vi vill att de ska förstå hur det känns att växa upp som svart i Sverige. Att också de här artisterna som många känner till har varit utsatta för rasism och fördomar.
– Jag tror också att många kan känna igen sig i det allmänmänskliga i att vara utsatt och inte minst i det kvinnliga perspektivet.

Var och en av de fem får lysa i egna scener och solonummer där de fantastiska rösterna kommer till sin rätt. Starkast i de små detaljerna är kanske Fransesca Quartey, snart chef för Västerbottensteatern, med sin betraktelse över ”daddy”. Men långt efter att strålkastarna har slocknat och de entusiastiska applådåskorna har tystnat lyser alla de olika individuella insatserna som små glänsande pärlor på ett radband i minnet.

wpid-bus_press4-2013-01-17-07-36.jpg
FOTO: Peter Knutson

Det är en fantastiskt bra och rörande föreställning. Gå och se den!

Bor ni i Stockholmsområdet är nästa tillfälle i Tumba den 20 januari. Sedan fortsätter turnén runt landet.

Jag hör till de som hoppas på extraföreställningar i Stockholm, eller åtminstone en filmad version av föreställningen. Också dokumentärbilderna som fotografen Tandi Agrell har tagit under repetitionsprocessen är ett spännande resultat av arbetet och jag hoppas att även dessa bilder kommer att visas igen i Stockholm eller ges ut i någon form.

 


Mer om föreställningen och artisterna, via länkarna här under.

SvD 16 januari 2013
Lars Ring recenserar föreställningen.
http://www.svd.se/kultur/scen/revansch-for-alla-som-har-stuckit-ut_7828834.svd

TV4 Nyhetsmorgon, 18 november 2012
Intervju med Gladys del Pilar, Blossom Tainton, Fransesca Quartey, Vivian Cardinal, Kayode Shekoni, inför premiären.
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2241254

TV4 efter tio med Malou von Sievers, 2 Oktober 2012
Intervju med Fransesca Quartey och Gladys del Pilar. Samtalet rör den nya föreställningen, hur det känns att vara svart i Sverige och varför debatten om ”Tintin” och svensk rasism upprör så många.
http://www.tv4play.se/program/efter-tio?title=gladys_del_pilar_och_fransesca_quartey_atervander_till_scenen_med_brun_utan_sol&video_id=2225358&utm_medium=sharing&utm_source=facebook&utm_campaign=tv4play.se

Sveriges Radio, P4-mötet, med Blossom Tainton, 27 november 2012
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=745&grupp=18482&artikel=5357291

Sveriges Radio, P4-mötet, med Vivian Cardinal, 10 maj 2012
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=745&grupp=18482&artikel=5101910

Mångfalden brist på stora scener, SvD 17 april 2012.
Intervju med Josette Bushell-Mingo
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/mangfalden-brist-pa-stora-scener_7058725.svd

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s