Medan vi lever. Ett litet mästerverk på 91 minuter

De bästa filmerna är väl de som man vill se igen. De där som förvånar en genom att fortsätta växa i minnet efter att man sett dem. De som först får en att tänka att kanske dialogen är lite väl stel – och sedan ändå överraskar med en rikedom av små detaljer, nyanser och insikter som bygger upp historien runt det osagda. Som inte serverar lättköpta och färdiga sanningar utan lämnar oss med en mängd av funderingar som gör att vi istället tycker att berättelsen var för kort. Som gör att vi kommer på oss själva med att önska oss en fortsättning,  ”Men hur gick det sen?”

josetteadam2

Adam Kanyama och Josette Bushell-Mingo. Foto: Njutafilms.

”Medan vi lever” är ett just ett sånt där litet lågmält mästerverk, på 91 minuter, med en majoritet svarta skådisar och ett underbart soundtrack, som lämnar publiken med en känsla av att vilja ha mer. Utan stora åthävor och med en kamera, skickligt hanterad av Alex Linden i regi av Dani Kouyaté, tecknas flera personer och deras liv i nära ögonblicksbilder med små detaljer och vardagliga konversationer som gör att man först tycker att man fått veta för lite, sedan inser att man fått veta alldeles tillräckligt.

Filmen börjar i Sverige, där ensamma mamman Kandia (Josette Bushell-Mingo) sliter på jobbet och försöker få sonen Ibbe (Adam Kanyama) att engagera sig i något annat än att sitta uppe på nätterna och sätta ihop raplåtar, samtidigt som hon tvingas stå ut med vardagliga mikroagressioner riktade mot henne som svart kropp i det vita majoritetssamhället. En dag har hon fått nog och bestämmer sig för att åka ”hem” till Gambia, där hon inte har varit på en väldig massa år. Ibbe följer efter. Mötet med Afrika och familjen blir inte riktigt som de har tänkt sig, men leder ändå till försoning på många sätt.

Var hör vi egentligen hemma, vilken är vår identitet, vad lever vi för och hur vill vi leva? Frågor som ställs extra mycket på sin spets för den som rört sig geografiskt över stora avstånd och som inte är ”majoritetssvensk” men som alla filmens huvudpersoner brottas med på olika sätt.

I Medan vi lever är det barnens uppror mot föräldrarnas åsikter om hur livet ska levas som utlöser kriserna. Men det är också de unga som hjälper de vuxna att utvecklas och komma vidare.

dani-kouyate

Dani Kouyaté. Foto: James Holm.

Samarbetet mellan regissören Dani Kouyaté och manusförfattaren Olivier Guerpillon, samt producenterna Julien Siri och Maria Larsson Guerpillon är spännande. Alla bor i Sverige. Kanske skulle det kunna resultera i en svensk tv-serie baserad på den här berättelsen – om identitet och existens, subtil vardagsrasism och uppror mot föråldrade regler – som alla kan känna igen sig i. En fortsättning byggd på alla de små pusselbitar som filmen slänger fram utan att ge några färdiga svar till publiken. Det önskar vi oss!

Adam Kanyama har en av flera bärande roller i filmen, är medkompositör till flera av låtarna och framför ledmotivet till filmen. Soundtracket innehåller också ett spår gjort av Ibbes morbror Sekou(Richard Sseruwagi), allt snyggt paketerat av producenten Andreas UngeAurélien Trigo och Christoffer Chang.

Sättning i den nysläppta musikvideon, som är producerad av Iñaki Marconi: Adam Kanyama – Rap, Maher Cisshoko – Kora, Sabar, Calebash, Suntou Susso – Kora, Dawcoumba Diop – Tama (Talking Drum), Ebrima Jagne – Keyboard, Mustapha Ceesay – Percussion, Andreas Unge – Bas

Övriga skådespelare i Medan vi lever: Richard Sseruwagi, Lamine Dieng, Marika Lindström, Sten Ljunggren, mfL.

Biofilmen är producerad av DFM och distribueras av Njutafilms.

Missa alltså inte detta lilla lågmälda mästerverk. #MedanViLeverFantastiska skådisar, underbart soundtrack, poetiskt filmfoto. OBS! Visas just nu i flera svenska städer; Stockholm, Malmö, Göteborg, Östersund och Hofors.

Läs mer på Facebook #medanvileverMedan vi lever
Boka biljett HÄR

Läs recensioner / presentationer:
Dagens Nyheter 2015-06-22
SVT Kultur 2016-08-12
Metro 2016-10-05
Göteborgsposten 2016-10-05
Dagens Nyheter 2016-10-06

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s