Bob Marley Dokument

Bob Marley anses av de flesta vara den störste reggaeartisten någonsin. Han är väl också den som blivit mest känd bland alla sorters människor från hela världen och från skilda samhällsklasser med sin musik – som var väldigt populär under hans livstid och kanske ännu mer populär ännu idag särskilt bland radikaler och afrikaner över hela världen.

Först en länk till så gott som alla texter av Bob Marley.
Och en länk till den officiella hemsidan för Bob Marley och hans familj.

Och här kommer sedan i tur och ordning: En rätt gullig intervju i norsk tv på 80-talet. Därefter en intervju ur västligt och fördömande perspektiv, och till sist en länk till den skicklige afrikansk-amerikanske producenten Gil Nobles intervju med Marley som väl är en av de bästa. Först till Norge:

Här under en intervju med Bob Marley på New Zeeland 1979. Intervjuaren, den etablerade musikjournalisten Dylan Taite från England, är rätt kritisk till Rastafilosofin, vilket gör att Marley också hamnar i försvarsställning och blir rätt flummig. Intressant som tidsdokument, men ger inte någon större insikt i vem Bob Marley egentligen var.

Journalisten Gil Noble gör som sagt en betydligt mer intressant intervju med Bob Marley i september 1980. Versionen på YouTube är verkligen risig, men trots det rekommenderar jag att ni kollar in den. Noble är känd för sina intervjuer och reportage med Afrikanskt-Amerikanskt perspektiv i programmet ”Like it is” och är fortfarande aktiv. Klicka här för en sammanställning av alla fyra YouTube-klippen.

På betalsajten Headweb kan du också just nu se filmen ”Marley” av irländaren Kevin Macdonald, som hade premiär i april 2012. Klicka på länken här nedanför. http://www.headweb.com/sv/346657/marley
Läs också här om filmen, på IMDB

—-

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s