Peter Tosh Dokument

Peter Tosh var en av de mest radikala reggaesångarna på Jamaica under -70 och -80-talen. Bob Marley är den mest kände, men Peter Tosh skrev några av de odödliga klassiker som fortfarande spelas över hela världen, trots att han själv dog för tjugo år sedan. Han föddes 1944 och dog 1987, och blev 43 år gammal (skrämmande nog precis som Lucky Dube). De flesta tror att mordet hade politiska motiv.

I en av filmerna som jag länkar till här under säger Peter Tosh bland annat ”My songs are not smiling songs.” Han menade att när man vet att man utmanar makthavarna finns det ingen anledning att le, för man vet att man tar en stor risk.

Här följer några dokumentära filmer, med foton, musik, intervjuer och berättelsen om Peter Toshs uppväxt och erfarenheter av fattigdom, utsatthet och marginalisering. Han växte upp hos sin moster eftersom hans mamma inte klarade att ta hand om honom. Hans pappa erkände honom aldrig, så i folkbokföringen stod det fader okänd. I kyrkan han troget gick till som liten, lärde han sig spela piano och började sin karriär som sångare. Men upproret började också i protest mot det kyrkan lärde ut, nämligen att frälsningen var vit – en av de sånger barnen fick sjunga var ”Lord wash me and I shall be whiter than snow.”

Klicka också här på denna länk till så gott som alla Peter Tosh’s texter.

PETER TOSH INTERVJUAS UNDER REGGAE SUNSPLASH 1979
Om hans syn på vad reggae egentligen är

PETER TOSH DÖDFÖRKLARAS 1987
Dokumentär som publicerats på YouTube.

TRIBUTES TO PETER TOSH
Mark of the Beast
A tribute to Peter Tosh
Peter Tosh – Steppin’ Razor

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s