Om mig

Den här bloggen skrivs av Aminata och då och då någon gästskribent.

aminata2

Aminata

Med svensk mamma, pappa uppvuxen i sydostasien, fyra barn och fem bonusbarn med västafrikansk pappa, plus släktingar utspridda lite överallt på kontinenterna, blir man som man blir. Mest världsmedborgare om nån frågar… Och här hemma pratas det av naturliga skäl massor av olika språk… Men mitt modersmål är ändå svenska för jag själv är född här…

Sånt jag gör: Hade tänkt omskola mig till jurist, men livet kom emellan och studierna är inte avslutade. Jag jobbar fortfarande inom media, tidigare också med scenproduktion och som DJ. Är väldigt intresserad av den ständigt pågående debatten om svenskhet, identitet, maktordning, privilegier, pluralism och nykolonialism inom och utom oss.

I ett inlägg här under talar signaturen Salim om min pappa. Inlägget får stå kvar, även om det innehåller faktafel, men jag vill samtidigt ta tillfället att berätta lite mer om mig själv och min bild av min pappa för er som har intresse av den historien här.

Annonser

14 reaktioner på ”Om mig

 1. Hej Aminata!
  Trillade in på din blogg av en ren slump. Tack för en innehållsrik, intressant sajt – och för din förmedlade klokskap! Ditt fokus på västafrika gör att jag kommer att återvända.

  Lancines mamma

 2. med tanke på att din pappa är inte kom till sverige som vuxen så måste man nog säga att han är uppvuxen i sydostasien/sverige (med nordiska föräldrar dessutom) och faktsikt var/blev väldigt svensk. du ÄR svensk. du har aldrig bott i ett annat land. ingen av dina föräldrar har ”bott” i ett annat land. you are almost as white and swedish as they come.

  poser…

 3. Tack för din kärlek min son. Fast jag kan inte minnas att vi döpte dig till Salim? I vilket fall som helst så är det knepigt det här med identiteter. Vi är de vi uppfattar oss som, samtidigt är vi kanske i andras ögon något helt annat. Jag påstår inte annat än att min bakgrund har gjort mig till den jag är – jag har inte en självklar svensk identitet utan känner mig som att jag har rötter i flera olika länder. Mitt liv har präglats av att jag från det att jag var liten har fått höra av andra – inklusive min mammas släkt som förvisso är väldigt svensk – att jag inte är en ”riktig” svensk. Och att min pappa definitivt inte var svensk. Visst är jag uppvuxen här och visst är mitt modersmål svenska, men det har ingen större betydelse för just den känsla av utanförskap som man kan känna efter att år efter år i ett vuxet liv hela tiden få höra uttalanden typ: Jävla utlänning! Varifrån kommer du? Varifrån kommer ditt namn? Vilken bra svenska du talar etc, för att inte tala om hur svårstavat mitt namn är för en svensk. Om du uppfattar dig själv som helt svensk så är det bara att gratulera då? Det sägs ju att det tar minst tre generationer att assimileras. När det gäller min pappa så kom han som ung kille till Sverige, just när andra världskriget hade brutit ut och talade då inte ett ord svenska. Under hela sitt liv hade han en självklar utomeuropeisk och antikolonialistisk ingång till mycket av det som hände i världen. Eftersom jag är mycket ljusare än min pappa har jag inte ärvt hela hans utanförskap.
  Men du, jag hoppas att vi hörs på annat sätt än genom anonyma kommentarer på min blogg nästa gång, ok? Kram.

 4. Hej Aminata
  Slupmässigt så hittade jag denna intressanta blogg.Jag googlade för att hitta nya inspirations källor eftersom jag nyligen har startat en blogg här på wordpress.Jag gillar de flesta frågorna som du tar upp här på bloggen och du verkar gilla det du gör.
  Jag har inte börjat skriva på min blogg,men har i allafall gjort en presentation och lite definitioner som du kan gå in och titta på ( http://www.africanication.wordpress.com ) för att få en bild på vad som kommer näst.
  Jag är så glad att jag hittade din blogg,vill gärna hålla kontakten med dig.

  Kramar-Madeleine

 5. Hej Aminata, min namne… 🙂 sama tour ndo… Vissa band finns till Gambia, men starkare till Senegal och Guinea genom familjen. Din pappa var inte möjligtvis musiker? Känner igen ditt namn.

 6. On jaarama, tanaa aala tun? Mi wawataa pular buy men jag skulle gärna lära mej mer. Kan man göra det här i Sverige?

 7. Yaramaa Thomas! Jag pratar inte Peul själv, vet inte om det finns kurser i Sverige. Googla på peul, peuhl, fulani, fula, toucouleur, fulde. Men det finns böcker där man kan lära sig själv västafrikanska språk – och lexikon – online.
  Kolla tex på den här intressanta språksajten i USA, där man får både skriftlig och ljudlig hjälp:
  FSI Language courses.
  HÄR finns också ett lexikon, för den som kan franska.
  HÄR, finns en sida på Wikipedia om Fulani.
  HÄR och HÄR finns slutligen också en kurs till salu online, bok + cd, men jag har verkligen inte en aning om vilka annonsörerna är, så jag svarar inte för trovärdigheten hos dem som säljer materialet.

 8. Madeleine – jag är jättelessen att jag verkar ha missat att godkänna din kommentar här på sidan. Har reparerat det nu, så att andra kan besöka din blogg genom att klicka på din länk! Jag har kollat på din blogg – vad snygg den blev – och du verkar hålla igång med att skriva! Kul! Jag ska försöka följa dig, och hooka upp med dig på Twitter – om du berättar vad du heter där! Kramar tillbaka! Ha det bäst!

 9. Tack ska du ha, jag ska jobba på me peul-projektet.
  Också trevligt med en sida om Guinea på svenska, det måste jag också tacka för. Inte å lätt o hålla koll på vad som händer där genom europeiska medier alltid.

 10. Jag googlade och fann din sida här. Jag blev mycket glad. Din sida innehåller mycket bra information och den är snygg dessutom. Jag håller på med den forntida mesopotamiska kulturen men genom vänner har jag blivit allt mer av afrikansk kultur och historia.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s