Reportage/Film

Här hittar du länkar till längre reportage, recensioner, videofilmer i flera delar, teater eller dokumentärfilmer som vi har skrivit om på något sätt på hemsidan. Uppdateras löpande, så återkom senare om det du letar efter inte finns här.

AFRIKANSK VIDEOTEATER
Läs mitt blogginlägg om dessa fantastiska serier, som man kan köpa – eller se på YouTube! Det finns videoteater från de flesta länder och utbudet växer explosionsartat. Kvaliteten har också blivit bra mycket bättre under de senaste åren och numera är det inte bara teatraliska stycken (som mina afrikanska släktingar är uppvuxna med och älskar) eller indiska dramer, där människorna är mer av slapstickfigurer, utan också film och tv-serier baserade på realism och psykologiska skildringar.

FILMERNA
De västafrikanska videoteaterfilmer som vi tidigare har länkat upp till här är av relativt enkel kvalitet och kan inte jämföras med välregisserad och tekniskt påkostad spelfilm, utan är snarare en direkt förlängning av den tradition av ambulerande enkel men oerhört uppskattad teater som finns i många västafrikanska länder. Styckena är dramer eller komedier och skildrar ofta aktuella problem och frågeställningar – när de inte är ren buskisunderhållning.

Den genre i väst som ligger närmast de moderna afrikanska videofilmerna är väl snarast tv-såpoperorna. Filmerna riktar sig kanske framför allt till de familjer som inte konsumerar böcker eller veckotidningar, vilket man tidigare överhuvudtaget inte gjort i Afrika på samma sätt som i västvärlden.

Den enkla kvaliteten gör det inte mindre intressant att titta på de här filmerna, eftersom de ger en ganska bra bild (om än något skruvad) av hur det sociala livet fungerar på vardagsnivå.

Les Epouses – Fruarna, ett drama om polygami.
Le plui et le beau temps – Regn och solsken, om sviken kärlek.

RESCENSIONER:
De senaste filmerna vi har sett och tyckt om. Så småningom är det tänkt att vi ska presentera ett antal titlar här. Klicka här för att gå till recensionerna.

REPORTAGE
Nu Moove

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s