Malcolm X – dokument

Man kan inte skriva om Civil Rights eller Black Power i USA och utelämna Malcolm X, den radikale, legendariske afrikansk-amerikanske mannen som tog bort sitt efternamn och ersatte det med ett X, eftersom han inte ville bära ett slavägarnamn. Och som blev muslim. Och som bara blev 40 år gammal på grund av sin radikalism.

Malcolm X hade en mycket tuff uppväxt. När fadern dog under märkliga omständigheter, förmodligen mördad av rasister från Ku Klux Klan, försökte modern ensam uppfostra de sju barnen, den minsta var nästan nyfödd, men hon orkade inte mentalt och blev sjuk. Barnen splittrades till olika fosterhem. Malcolm hamnade i en helt ”vit” miljö i Michigan där han var en av de bästa i sin klass. Men redan som 17-åring hade han etablerat sig som ”hustler” i Harlem. Han drogs in i kriminalitet, men när han dömdes till fängelse som 20-åring fick han tid att reflektera över sitt liv och radikaliserades, började studera och skriva. Han blev också muslim i fängelset, inspirerad av sina syskon som blivit anhängare till Elijah Muhammads rörelse, Nation of Islam.

Känd för citat som ”Praise the Lord, and Pass the Ammunition”, ”The Ballot or the Bullet”, ”You can’t separate peace from freedom because no one can be at peace unless he has his freedom.” Och många andra – läs fler på tex. den här sidan, är Malcolm X ännu idag en inspirationskälla för många radikala i både USA, Afrika och resten av världen.

Det har skrivits hur mycket som helst om Malcolm X och dessutom har han själv skrivit en självbiografi som ni bör läsa för att förstå mer om honom. En annorlunda biografi på svenska, med bilder och referenser, hittar ni till exempel här. En film som också kan rekommenderas är Spike Lees ”Malcolm X”, där Denzel Washington spelar huvudrollen. Läs mer om filmen i en artikel i Green Left, eller i DVD Talk.

Här kommer flera intressanta klipp från YouTube. Dels några med Malcolm X själv, dels en intervju med journalisten Gil Noble som träffade Malcom X och sist men inte minst en mycket bra dokumentär om Malcolm X liv.

Gil Noble är en äldre etablerad afrikansk amerikansk journalist, idag producent och värd för WABC TVs ”weekly public affairs series”. Han träffade Malcolm X flera gånger, men var betydligt mindre radikal på den tiden och dessutom gift med en vit kvinna. Han berättar om sina upplevelser av den samtida rörelsen runt Malcolm X och om hur han själv radikaliserades efter Malcolm X död. Gil Noble har gjort flera intressanta intervjuer som jag också skriver om, med Bob Marley och med Louis Farrakhan från Nation of Islam.


MALCOLM X, KLIPP UR FILMADE TAL

Malcolm X: förklarar svart nationalism.

Malcolm X: om slaveriets psykologi.

Malcolm X – om att vara stolt över sitt utseende och sitt ursprung.

Malcom X: om rötterna till Afrika och den Afrikanska identiteten.

Malcolm X: Om namn och identitet.

Malcolm X: Eftersom Ku Klux Klan är ynkryggar, finns det ingen anledning att vara rädd för dem.

Malcolm X: ”I am not a racist”


GIL NOBLE OM MALCOLM X

Gil Noble berättar i de följande två klippen om hur han först upplevde Malcolm X som alldeles för radikal – och vad han sedan lärde sig av att träffa honom och hur hans död påverkade honom. Han berättar också om hur media skildrade Malcolm X och rörelsen runt honom, och ger en analys till varför Malcolm X blev mördad.

Del 1.

Del 2.


DOKUMENTÄREN MAKE IT PLAIN

Del 1.

Del 2.

Del 3.

Del 4.

Del 5.

Del 6.

Del 7.

Del 8.

Del 9.

Del 10.

Del 11.

Del 12.

Del 13.

Del 14.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s