Månadens videoartister: Takana Zion, Elie Kamano & Espoir de Coronthie

Med tanke på allt det som hänt under året, alla val som fört med sig blodbad och kriser, undantagstillstånd, maktövertaganden och pågående krig, känns det mer än obehagligt aktuellt med politisk reggae. Två artister som varit väldigt produktiva de senaste åren är Elie Kamano, från Guinea Conakry, som också har samarbetat med den etablerade Tiken Jah Fakoly och det relativt nya stjärnskottet Takana Zion – också han från Guinea Conakry – som har en fullkomligt fantastisk röst!!! Lyssna!!! Takana Zion har gett ut två plattor på independentlabeln Makafresh, ”Zion Prophet” i juni 2007 och ”Rappel a l’Ordre” i maj 2009. Makafresh har för övrigt också signat Jaquee, plus en massa andra nya bra artister, så Takana är i gott sällskap. Se deras hemsida här.

Gruppen Espoir de Coronthie har också utvecklats, gett ut fler plattor och framför allt turnerat i stort sett året runt och världen runt de senaste tre åren. Deras sound är spännande, bygger på traditionella instrument och de har gjort en rad samarbeten med olika artister. Men den bästa låten hittills är nog egentligen den de gjorde tillsammans med just Elie Kamano – Dunya. Se videon lite längre ner i inlägget!

Både Elie och Takana har skrivit dels mer filosofiska texter om världens tillstånd och mer direkt oppositionellt politiska som handlar om att militären i Guinea måste lämna ifrån sig makten till en demokratiskt vald president. Här serverar vi först några riktiga hitar, sen ytterligare flera väldigt bra låtar. Enjoy!!!

Takana Zion: ”I Want to be Free!

Takana Zion: ”Mama Africa” (en version som inte liknar någon annan ni hört, lovar!!!)

Takana Zion: ”African Reggae 2007 revelation” (tidig feel-good live-video, gjord i Guinea).

Elie Kamano: ”Vart är Afrika på väg? Vart är världen på väg?”

Elie Kamano: ”Herrar Militärer, var vänliga lämna över makten! Släpp makten fri!

Elie Kamano feat. Espoir de Coronthie: ”Dunya

LÅTAR OM SITUATIONEN I GUINEA 2010

Elie Kamano: ”Hjälp mig! Guinea är en familj. Sätt stopp för etnocentrismen som bara tjänar egoistiska politiska intressen.”

Takana Zion & Elie Kamano: ”Enighet

BONUSLÅTAR

Unité En Guinée / Tous Ensemble”: Feat. Mory Kante, Tiken Jah Fakoly, Awadi, mfl.

Elie Kamano: ”Superstar” (texten säger ung: ”Livet är en kamp. Om livet inte ler mot dig. Om människorna inte ler mot dig. Lyssna på vad jag säger dig. Ingen har sagt att du har kommit till jorden för att bli en superstar. Du måste kämpa.”)

Takana Zion: Mikhie Kobie

Elie Kamono feat. Tiken Jah Fakoly: ”Quitte mon peuple Capitain

Hoppas ni nu blev inspirerade att leta vidare på egen hand!!!
Vi hörs!

Annonser

En reaktion på ”Månadens videoartister: Takana Zion, Elie Kamano & Espoir de Coronthie

  1. Hörde just att Elie och Takana debatterat i Guineansk radio och inte var riktigt överens. Elie är politisk och medveten och Takana är mer av en happy-go-lucky-partykille som hyllar den jamaicanska rastakulturen. Elie förklarade att han respekterar Takana oerhört mycket som artist, men att han anser att man har ett ansvar som föredöme för de ungdomar som lyssnar på ens musik och att den väg som Takana visar dem är fel.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s